„Kincsek a város szélén”

Kána-falu 3D virtuális kiállítótér

Kedves Látogatónk!
Üdvözöljük Kána középkori falu virtuális kiállítóterében, melyben 3D tárgymodellek segítségével ismerhetik meg az Árpád-kori leleteket, fotókkal mutatjuk be a feltárások során  felszínre került település maradványait (lakóházak, kemencék, sírok) és 3D térrajzokkal, videókkal illusztrálva jelenítjük meg a feltételezett falu látképét.
A 3D virtuális térben körbenézve, szürke alapon fehér feliratokra kattintva léphetnek be a különböző témakörökbe. A megjelenő tabló jobb alsó sarkában található „i” ikonra kattintva nyílik meg a bővebb információt tartalmazó ablak. A tér automatikusan forog, melyet kattintással lehet megállítani. Megállítás után a térben állva, bal egér gombot nyomva tartva és a kurzort jobbra-balra húzogatva forgatható a tér. Az egér görgőjével működik a ráközelítés-távolítás.
Minden kedves Látogatónknak kellemes böngészést és egy izgalmas történelmi utazást kívánunk a múltba! Köszönjük, hogy megtisztelnek figyelmükkel!

BELÉPEK MOST

Utóirat:

Virtuális kiállításunk létrehozásának ötlete már évek óta fogalmazódott bennünk. Követve a technológia fejlődését, egy olyan térről álmodoztunk, mely a fizikai távolságokat is áthidalva, bárki számára elérhetővé teszi ennek a nagyszerű leletegyüttesnek a megismerését.

A kezdetek-kezdetén hagyományos kiállító teremben, kisebb programokkal és előadásokkal színesítve igyekeztünk átadni a rendelkezésünkre álló ismeretanyagot, bemutatni a feltárások nagyszerű leleteit. Majd az élet úgy hozta, hogy a kiállítótermet fel kellett számolni, és a több ládányi régészeti anyag visszakerült a Budapesti Történeti Múzeumba.

Hogy mi is ez az egyedülálló, kivételesen értékes leletanyag?

A Budapesti Történeti Múzeum munkatársai 2003 és 2005 között Budapest XI. kerületében-egy lakópark építési munkálatainak megkezdése előtt- kivételes, az egész Kárpát-medencében egyedülálló leletegyüttest tártak fel. Az ásatás során 10 korszak 8000 objektuma látott itt napvilágot és ez a falu hazánk eddig feltárt legnagyobb és egyik leggazdagabb Árpád-kori falusi települése. A feltárás eredményeiről számos szakmai és ismeretterjesztő folyóiratban jelentek meg publikációk, közel száz előadás alkalmával hallhattak róla az érdeklődők.

Virtuális kiállításunkban ezt az Árpád-kori települést, KÁNA falut mutatjuk be Önöknek.

Virtuális 3D kiállítóterünk megvalósítását a Városi Civil Alap támogatásában meghirdetett VCA-KP-1-2021/5 kódszámú pályázati felhívására benyújtott pályázatunkkal elnyert 3.000.000 Ft összegű, VCA-KP-1-2021/5-000819 azonosító számú támogatás segítette. A projekt megvalósításának határideje 2022.12.31.

Városi Civil Alap

IMPRESSZUM

Projektvezető: Mozgay Balázs – Kána Alapítvány

A szöveg a Kána- Középkori falu Újbudán. Egy szenzációs régészeti leletegyüttes feltárásának története. című könyv alapján készült. Etele Helytörténeti Gyűjtemény 2018. Szerzők: Terei György, Daróczi-Szabó Márta, Horváth Antónia, László Orsolya, Tereiné Toronyi Szilvia, Vargha Mária